Header

Beste kinderen, ouders en geïnteresseerden,

Graag jullie aandacht voor het volgende: Omdat de school nu echt van start gaat, is het tijd voor een feest!

Komende vrijdagmiddag 27 juni, vieren we tussen 16.30 uur en 19.30 uur het Sint Jansfeest in het Noorderpark. Het zou erg leuk zijn om elkaar dan alvast te ontmoeten op dit midzomerfeest. De meeste betrokkenen bij de Vrijeschool Amsterdam-Noord zullen aanwezig zijn, misschien kun je zelfs al kennis maken met een aantal docenten en toekomstige medeleerlingen.
Het Sint Jansfeest is een van de jaarfeesten die op de vrijeschool gevierd worden. Ieder seizoen kent zijn eigen feest, en ieder feest kent zijn eigen rituelen.
Er zal een broodmeester zijn die broodjes bakt met de kinderen, een vuurmeester die het vuur opstookt, een verhalenverteller die ons een zomerverhaal vertelt…

Zoals traditioneel gebruikelijk, dragen de kinderen een bloemenkrans in het haar (zie afbeelding voor instructies), en we willen je vragen om het volgende mee te brengen:

  • Picknickkleed/deken
  • Hartige taart of ander voedsel, als avondmaaltijd
  • Drinken en fruit
  • Bloemenkrans of verse bloemen

Starttijd is 16.30. Omdat vlak daarna het ‘programma’ start, zou het heel fijn zijn als iedereen er dan is. Om 17.00 uur start de verhalenverteller zijn verhaal. Daarna zullen de kinderen het vuur aansteken (begeleid), en wordt er gezongen en gegeten.

Locatie: het grote grasveld naast de Noorderparkkamer/Noorderparkbar, in het Noorderpark (Floraparkweg 1). Vanaf de Wingerdweg kom je hier door tegenover huisnummer 185 of 229 het park in te gaan.

Iets meer over het Sint-Jansfeest in de praktijk:

In de oude, heidense culturen werd omstreeks 24 juni het midzomerfeest gevierd. Er is een oud gezegde dat luidt: " Met Sint Jan draait het blad zich om." Na deze dag treedt een langzame verandering op in de natuur.

In de christelijke traditie wordt op deze dag ook geboorte van Johannes de Doper herdacht. Hij is de grote voorbereider geweest (op de komst van Christus), die de mensen tot inkeer maande, zodat er een wending in menselijke gedachten en ook in de tijdsgeest kon plaatsvinden. Een mooie tegenhanger van onze zomerse uitbundigheid. Het feest wordt op de vrijeschool als midzomerfeest gevierd.

Op de dag zelf maken de kinderen bloemenkransen voor op het hoofd.
Er wordt gezamenlijk gepicknickt met door iedereen meegebrachte lekkernijen, kersen en vers fruit.
Er worden spelletjes gespeeld en er wordt gezongen. Op veel vrijescholen is het gebruikelijk om tegen de avondschemering het Sint-Jansvuur aan te steken. Bij ons wat eerder, vanwege de jongste kinderen. Als de vlammen hoog oplaaien staat iedereen in een kring rond het vuur en worden door de kinderen en ouders Sint-Jansliederen gezongen. Als het vuur iets getemperd is mogen de dappersten één voor één over het vuur springen. Wij zullen het wellicht wat losser opvatten, maar houden anderzijds ook graag vast aan deze sfeervolle traditie.

Heel graag tot vrijdagmiddag!

Namens de initiatiefgroep Vrijeschool Amsterdam Noord