Naam

Kairos is de naam van een god uit de Griekse mythologie: de god van het gunstige moment. Met de naam Kairos willen wij de kracht van onze school en ons onderwijs uitdrukking geven.

sint jan 2015

 

Op 24 juni 2015 is de naam Kairos op een feestelijke manier bekend gemaakt aan alle leerlingen en ouders tijdens het Sint Jansfeest.

Mede oprichter van de school Christine Cornelius vertelde een verhaal. Schoolleider Sascha Holthaus deelde de onderstaande ansichtkaarten uit. Hierop staat de toelichting over de betekenis van onze naam:

Ansichtkaart presentatie Kairos 18-06-15_Page_1

 

Ansichtkaart presentatie Kairos 18-06-15_Page_2

Waar komt de naam Kairos vandaan?
In oude Griekse verhalen bestonden twee goden van de Tijd: Chronos en Kairos. Chronos, de vader van oppergod Zeus, ging over de tijd van de klok, de tijd die we meten en tellen. Kairos, de jongste zoon van Zeus, was de god voor de gunstige tijd, de momenten waarin iets speciaals of moois gebeurt. Kairos kon je een bijzonder ogenblik geven waarin je ineens diep van binnen wist wat het juiste was om te doen. Hij had maar één haarlok en als je hem op het goede moment vastgreep aan die ene haarlok dan kreeg je opeens een vol inzicht of je ervoer een intense schoonheid. Kairos droeg een weegschaal waarmee hij de juiste maat afwoog voor alles wat je deed en wilde. Van hem leerde je dat concentratie, aandacht en rust nodig waren om zijn scheppende, beslissende kairos-momenten te kunnen pakken. Diende zo’n beslissend moment zich aan, dan moest je niet aarzelen. Met zijn vleugels aan rug en voeten kon Kairos snel gevlogen zijn!

Vrijeschool Kairos – het beslissende moment vastgepakt
Onze school is opgericht vanuit een sterke wens van ouders. Om deze wens te realiseren moesten op beslissende momenten moedige stappen worden gezet. Dat hebben de ouders, leerkrachten en bestuurders voortvarend gedaan. Kairos is de naam die past bij de bevlogen energie waarmee de school is geschapen en bij dat wat de school beoogt.

Vrijeschool Kairos – leren voor het leven
Op Vrijeschool Kairos richten we ons op een vervullend evenwicht tussen het denken, het voelen en het handelen. We vertrouwen hierbij op de kracht van het gunstige moment. We zeggen: voor alles is een tijd en het onderwijsproces is altijd in beweging. Aandacht, opperste concentratie, verwondering, plezier, ontdekken, begrijpen, verbeelden, creatie en spel: iedere dag hopen we deze waardevolle momenten zorgvuldig te kunnen vastgrijpen.
Zodat momenten voor leren en momenten voor creëren elkaar kunnen opvolgen en versterken. Zo ontstaat er ruimte om te leren.