Header

Beste ouders, verzorgers,

Hierbij een volle weekbrief: we stappen over op een nieuw communicatiemiddel Digiduif, er is goed nieuws over de te starten inpandige BSO en Halve Dagopvang voor peuters en de Oudervereniging voert actie vóór de vrijheid van schoolkeuze in Amsterdam.  Kortom genoeg te lezen tijdens de herfstvakantie:

1.  Digiduif
2.  Definitieve schoollocatie
3.  Update Vrije BSO Noord
4.  Update HDO Vrij Noord
5.  Schoolplein en tuin
6.   Werkavond kleuterklassen
7.   Soep voor de leraren
8.   Berichten uit de klassen
9.   Bericht van de Oudervereniging
10. Berichten buitenschoolse evenementen & activiteiten

1. Digiduif

Als het goed is heeft u op donderdag 9 oktober een brief (in tweevoud) van ons ontvangen over Digiduif, met een activeringscode. Digiduif is ons nieuwe digitale communicatiemiddel dat we na de herfstvakantie in willen zetten. U vindt hier nog wat algemene informatie over dit systeem.

Met Digiduif kunnen wij u op een snelle manier bereiken, zowel via e-mail, sms en Apps. Alle informatie, ook de weekbrief ontvangt u binnenkort via Digiduif.

U maakt eenmalig een account aan met de persoonlijke activeringscode. Wij vragen u zo spoedig mogelijk, in ieder geval binnen twee weken, het account te activeren en uw kind(eren) aan te melden in het systeem.  Alvast dank!

2. Definitieve schoollocatie

Hierbij een bericht van Joost Korver, bestuurder van Stichting Openbaar Onderwijs Noord over de toekomstige huisvesting van onze school.

Beste ouders,
Tijdens de ouderavond op 4 juni jl heb ik u allen beloofd om u rond de herfstvakantie meer te vertellen over de definitieve locatie van de Vrijeschool. Nu we dan verder zijn in de tijd en de herfstvakantie voor de deur staat, wil ik mij graag aan mijn woord houden. Het bestuur van Stichting Openbaar Onderwijs Noord is al sinds de zomervakantie druk bezig met het onderzoeken en uitwerken van meerdere opties. Op dit moment kunnen wij nog niets naar buiten brengen, er is nog geen definitief besluit genomen. U kunt er zeker van op aan dat we blijven streven naar een centraal gelegen, goed bereikbare locatie. De projectgroep Vrijeschool Amsterdam-Noord (bestaande uit Ingrid ter Haar, Sascha Holthaus, Christine Cornelius en Nicoline Vink) wordt zeer goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zo gauw we kunnen zullen we met een bericht naar buiten komen.

Een fijne herfstvakantie gewenst.
Met vriendelijke groet,
Joost Korver

3. Update Vrije BSO Noord

Beste ouders,
Wij zijn verheugd u te kunnen mededelen dat de GGD aan de gemeente Amsterdam het advies heeft uitgebracht de Vrije BSO Noord een vergunning toe te kennen voor 15 kindplaatsen en wij de vergunning gisteren hebben ontvangen. Wij mogen per 20 oktober starten. Wij starten de Vrije BSO Noord meteen na de herfstvakantie op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Komende week, tijdens de herfstvakantie, houden we intakegesprekken.
Momenteel zijn wij bezig telefonisch en per e-mail contact te leggen met de ouders die ons een inschrijfformulier hebben toegestuurd om een afspraak te maken voor een intake gesprek en helder te krijgen wat de behoefte is. Inmiddels blijkt dat er toch weer veel verandert is met betrekking tot de dagen die ouders in eerste instantie hadden toegezegd. Mail voor informatie en vragen naar vrijebso@xs4all.nl

Vriendelijke groet,
Janneke Scheffer en Nora de Vries

4. Update HDO Vrij Noord

Beste ouders, 

Start halve dagopvang. Op basis van het huidige animo hebben we besloten om per januari  2015 van start te gaan met de Halve Dagopvang Vrij Noord voor peuters in het gebouw van de Buikslotermeerschool. We kunnen dan in ieder geval starten met halve groepen (groepen van zeven kinderen) op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag . De vrijdag zal hoogstwaarschijnlijk snel volgen.  We zijn het vergunningstraject opgestart en naar verwachting zal dit medio december rond zijn. 

HDO Vrij Noord. In de HDO Vrij Noord wordt ’s ochtends opvang geboden aan kinderen tussen 2 en 4 jaar, tussen 08:00 uur en 13:00 uur. Het gaat om een peutergroep die valt onder de kinderopvangwet. Aangezien er geen subsidiemogelijkheden zijn voor een peuterspeelzaal kiezen we voor deze vorm omdat veel ouders (met minder budget) dan aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag.

Voor informatie over de uitgangspunten en werkwijze van Opvang Anders verwijzen we u naar het Infoboekje van Opvang Anders en de website www.opvanganders.nl.

Definitief inschrijven en planning. Mocht je de plaatsing van je kind definitief willen maken dan ontvangen we graag vóór eind volgende week (17 oktober) het bijgevoegde inschrijfformulier retour. We versturen het nu mee in word-format zodat je erin kunt werken. De verzending staat dan voor handtekening. We bevestigen vóór eind oktober of je kindje geplaatst is. Vanaf half november informeren we jullie verder over de start van de groep en we zorgen ervoor dat jullie in december de contracten opgestuurd krijgen. 

Let op: een halve groep betekent zeven kinderen met één (HBO) leidster. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Kinderen die al eerder zijn aangemeld via het interesseformulier krijgen hierop voorrang. Daarna kunnen kinderen op de wachtlijst geplaatst worden. Bij tien kinderen op een dag zullen we een tweede leidster aannemen voor die ochtend en kan de groep dus groeien tot veertien peuters per dagdeel. 

Mocht je voorkeursdagen hebben maar kunnen schuiven, vermeld graag ​wat mogelijk is qua dagen, want op deze wijze kunnen we misschien een andere ouder blij maken.

Graag sturen we jullie hierbij ook onze Nieuwsbrief.

Hebben jullie nog vragen, bel of mail ons gerust (op vrijdag zijn we niet op kantoor).

Groeten, 
Marieke en Evalien

Opvang Anders (antroposofische kinderopvang)
Kantoor: De Surmontstraat 49, 1181 RV Amstelveen

Tel: 020-4414904 ma t/m do tussen 09.00 - 16.00 uur, www.opvanganders.nl

6. Schoolplein en tuin

Afgelopen week is er heel hard gewerkt op het schoolplein. Bij de zandbak zijn een aantal bloembakken gemaakt en in het tuintje zijn houtsnippers verspreid. Heel fijn om te merken dat er met veel enthousiasme door ouders, en later ook door de kinderen gewerkt is. Dank aan allen die geholpen hebben! De bolletjes liggen klaar om geplant te gaan worden.

Stekjes gevraagd. Misschien zijn er mensen die wat stekjes in hun tuin hebben, waarmee we de tuintjes kunnen opvrolijken. Sommige planten kunnen nu al gedeeld worden. Wel graag stekjes zonder zevenblad, want dat voorkomt veel werk in de toekomst!

6. Werkavond kleuterklassen

Op de ouderavond van de kleuterklassen is reeds gesproken over het cadeau voor sinterklaas. De werkavond daarvoor  al vroeg gepland, namelijk op maandagavond 20 oktober, om 19.30.

We hebben als juffen besloten dat we er een traditie van maken om met de ouders van de klassen de sinterklaascadeaus zelf te gaan maken voor de kinderen. We houden het voor de kleuterklassen redelijk eenvoudig. We gaan een muziekinstrumentje maken, een bellenkrans. Op de avond zal er in alle klassen een voorbeeld zijn. Rondhout voor de handgrepen en stoelnagels zullen we centraal inkopen. Er is door een ouder dik wit vilt geschonken, daarvan kunnen we gebruikmaken, maar als je liever een andere kleur wilt, moet dat zelf wordenmeegebracht. Bellen zijn er in vele soorten en maten. We vragen de ouders zelf bellen te kopen. Naalden, scharen, zagen, hamers, garen om te borduren en ijzergaren (om de bellen vast te naaien) graag op de avond zelf meenemen. We hopen er een gezellige knutselavond van te maken.

7. Soep voor de leraren

Iedere maandagmiddag een kop warme verse soep voor de leraren. Met dit fijne idee liep Christine Cornelius rond. Voor ouders die hier werk van willen maken heeft Floor Hallema (moeder van Loet en Laila) een intekenlijst op het prikbord gehangen.

Hoe werkt het: Je schrijft je in voor een maandag op de lijst, je kunt een ‘doorgeefpan’ meenemen uit de lerarenkamer of je giet de soep over in een ‘doorgeefpan’ op school, je brengt de soep om 13:55 in de lerarenkamer (boven naast klas 1), de leraren kunnen de soep zelf opwarmen op een elektrisch plaatje, mocht het door omstandigheden niet lukken de soep te maken dan regel je zelf een vervanger op het rooster. Het gaat om een pan verse vegetarische soep voor 8 personen.

Christine: “Na een dag werk even zitten en de dag rustig met elkaar kunnen nabespreken, al is het maar een kwartiertje! Het blijkt nogal moeilijk voor onze leraren: er is altijd nog zoveel te doen, voor te bereiden en op te ruimen. Het plan ontstond soep te maken. Floor Hallema begon op 6 oktober, de dag van de leraar, en kocht ter voorbereiding kommetjes en een extra pan om een roulatiesysteem op gang te brengen. Wat een feest.”

Floor: “Het fijne van soep maken voor de juffen is dat je op positieve wijze met een klein gebaar de mensen ondersteunt die jouw kind mede-opvoeden en daar veel energie in stoppen.”

8. Berichten uit de klassen

Klas 1K

We zijn inmiddels begonnen met het spel van de smid, die het vuur opstookt met de blaasbalg en met een grote, een kleine, een snelle, een langzame hamer op het aambeeld slaat.
We doen ook een rollenspel, waarbij de verschillende kinderen een rol kunnen krijgen, zoals de smid, de boer, het paardje of één van de muziekjes die daarbij horen. Veel kinderen vinden het heerlijk om een rol te mogen vervullen er is veel enthousiasme.
Tijdens het spelen zie ik het spel van de smid regelmatig terug, ook zijn er regelmatig paarden die rondgaan in de klas. Met de woensdagkinderen hebben we wortels gevilt voor het winkeltje en de paarden zij dol op die worteltjes.
De kinderen vonden het heel fijn om in het tuintje de houtsnippers te verdelen, vlijtig werd er geschept, gesjouwd en gestrooid. Vlak voordat het klaar was kwam er een enorme regenbui, helaas hebben nog niet alle kinderen regenkleding en regenlaarzen, na al die zonnige dagen is het nu wel fijn om op de regen voorbereid te zijn, dus graag laarzen en regenkleding mee naar school.
En volgende week even uitrusten en wie weet de herfst ervaren in het bos, fijne vakantie.

Groet van Yvette

Klas 2K

Afgelopen maandag hebben de kinderen een groot vel papier gevouwen en hun eigen boek getekend. De tekeningen gingen over spinnenwebjes, mooie kleuren, de sleutel van de Bibelebonseberg, trappetjes, bedjes en ramen en ook over zichzelf, vriendjes en hartjes.  Op dinsdag hebben we broodjes gebakken en door het deeg ging ook een eitje (meegenomen als oogst voor het Michaëlsfeest) en het broodje was nog veel smakelijker dan normaal. Dat kwam ook doordat we koud en nat waren na het werken (in de regen) in de tuin en dan smaakt een warm broodje in de klas natuurlijk ook lekkerder!  Op woensdag hebben de oudste kleuters weer gewerkt aan hun spinnenweb. Ook hebben we verschillende vormen geleerd (rechthoek, vierkant, cirkel, ovaal) en we kunnen al klappen en stappen tot 10 en soms meer. Op de knutseldag hebben we een liedje geleerd over een slakje dat in een bont beschilderd huisje woont. Het huisje van deze slak hebben we versierd met heel veel mooie kleurtjes. En op vrijdag zijn de eerste kleine paddenstoeltjes in de klas verschenen (van bijenwas). Het wordt nu echt herfst!
Op maandag 20 oktober zie ik graag een van de ouders op de werkavond. We beginnen om 19.30 uur. Dan hangt er op het prikbord tegenover de klas, ook een intekenlijst voor de eerste oudergesprekken.

Een hele fijne herfstvakantie!

Juf Annemieke

Klas 3K

Beste ouders,
Wat een ontzettende fijne hulp hebben we gekregen bij het aanleggen van de tuintjes op het zandbakplein en wat zijn de paadjes mooi geworden met de houtsnippers. De kinderen vonden het heerlijk om te helpen. De boomstammen zijn al goed gebruikt, er wordt op gebalanceerd, er wordt van boomstam naar boomstam gelopen en er ontstaan gezellige plekjes voor de kinderen om bij elkaar te zitten. De klas wordt steeds gezelliger met de lampen die we hebben gekregen. En de mooie knutselwerkjes van de kinderen fleuren de klas op. We hebben deze week ook een nieuw kindje in de klas verwelkomd, Arun. Hij wordt heel leuk door de klas meegenomen in het spel en de kinderen kunnen hem al heel goed uitleggen hoe het in de klas gaat en waar alles staat.
 
Juf Charlotte

9. Bericht van Oudervereniging Vrijeschool Amsterdam-Noord

Oproep:  kom in actie voor de vrijheid van schoolkeuze in Amsterdam!

Doet u mee met ons protest tegen het nieuwe stedelijke voorrangsbeleid voor leerlingen van basisscholen?

Wat is er aan de hand?
Voor het aanmelden van (jonge) kind(eren) op een basisschool in Amsterdam wil de wethouder van onderwijs op korte termijn nieuwe voorrangsregels invoeren. Kinderen krijgen hiermee alleen voorrang op een school in de buurt. Alle scholen krijgen zo een buurtfunctie, er wordt geen uitzondering gemaakt voor scholen met een regionale functie zoals vrijescholen. Hiermee wordt de keuzevrijheid van ouders sterk beperkt: men krijgt alleen voorrang op acht scholen uit de directe omgeving en kan geen voorkeur kenbaar maken voor een school met een bepaald onderwijsconcept of onderwijs vanuit een bepaalde levensovertuiging.

Niet alleen de vrijescholen worden hiermee gedupeerd, ook conceptscholen zoals Montessori of Jenaplan worden veel minder toegankelijk voor ouders die daar echt voor willen kiezen! Ter vergelijking: op onze school komt momenteel 20% van de leerlingen niet uit Amsterdam-Noord (laat staan uit de directe buurt), op onze wachtlijst is het percentage 'niet Amsterdam-Noorders' zelfs  bijna 50%. Wij vinden dat ouders ook de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen voor een school  die niet in hun buurt ligt, op basis van een concept of levensovertuiging. 

Actie
Op korte termijn willen wij samen met ouderraden van andere basisscholen zoveel mogelijk ouders mobiliseren om te protesteren tegen dit beleid.

Doet u mee? Teken onderstaande petitie en kom naar de raadsvergadering op 23 oktober!

- Petitie:
http://www.petities24.com/stop_het_nieuwe_voorrangsbeleid_primair_onderwijs_amsterdam

- Op donderdag 23 oktober aanstaande om 09:00 uur willen we als ouders in grote getale tijdens de raadsvergadering aanwezig  zijn en ons protest kenbaar maken. Dan wordt het stedelijk toelatingsbeleid besproken in de gemeenteraadscommissie Jeugd & Cultuur. Er is een publieke tribune en er zijn inspraakmogelijkheden. Aanmelden via https://www.amsterdam.nl/gemeente/gemeenteraad/contact/contactformulieren/aanmelden_om_in_te/

- Kijk ook op de Facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Vrijheid-van-schoolkeuze-in-Amsterdam/1473718742889866

10. Berichten evenementen & activiteiten buiten de school

Hieronder brengen we u graag op de hoogte van de volgende activiteiten en evenementen:

Cursus ‘Gezondmakend onderwijs’

Antroposofisch arts Mieke Mosmuller geeft dit najaar en voorjaar zes bijeenkomsten onder de titel ‘Gezondmakend onderwijs’ in Driebergen.

Ongeveer een half jaar geleden werd op het symposium 'Gezondmakend onderwijs' in Amsterdam de gelijknamige vertaling van Rudolf Steiners voordrachtenreeks Die gesunde Entwickelung des Menschenwesens gepresenteerd. Deze herfst gaat een cursus van start waarin Mieke Mosmuller in zes avonden een levende toegang biedt tot dit spiritueel-pedagogische werk.

Data dit najaar: 22 oktober, 5 november, 17 december. Klik hier voor meer informatie en de flyer.

Cursussen knutselen bij de Ommekeer

Klik hier voor het najaarsprogramma voor kinderen en volwassenen bij speelgoedwinkel de Ommekeer in Badhoevedorp. 

Wij wensen u een fijne herfstvakantie!

Vriendelijke groeten,
het team van Vrijeschool Amsterdam-Noord

VRIJESCHOOL AMSTERDAM-NOORD, BREEDVELD 7, 1025 PZ AMSTERDAM,

info@vrijeschoolamsterdamnoord.nl